Den bynære natur i Grushullerne blev fredet i 1949.
I januar 2024 fjerner Dragør Kommune urter, græs, tjørn, mirabel, hyld og træer i Grushullerne – da kommunen mener, at området er groet for meget til.
Grushullerne er en gammel grusgrav, der med tiden har udviklet sig til et lille stykke unik natur med meget næringsfattig jord. Det grusede og næringsfattige område er levested for sjældne urter, blomster og sommerfugle.
Borgmesterens park.
Borgmester Kenneth Gøtterup (C) forsøger ihærdigt at tegne et vildledende billede af, at Grushullerne er ufremkommelige og minder om Borneos jungle – dette er dog meget langt fra virkeligheden.
Der er masser af større stier såvel som mindre trampestier i Grushullerne, men væksterne generer åbenbart borgmesteren, når han går tur med hunden.
Man skulle jo nødigt blive strejfet af et græsstrå på benene i naturområdet, der meget gerne må ligne en park, så området fremstår mere ”veltrimmet” og ”pænt” – nøjagtig som Det Konservative Folkeparti i Dragør kan lide det.
Hvis man ikke bryder sig om diverse vækster i det lysåbne område, så kan man med fordel gå tur på fortovet rundt om Grushullerne i stedet, eller lufte sin hund i industrikvarteret lige om hjørnet. Her består al belægning af asfalt og cement, hvilket skaber trygge rammer for besøgende, der ikke vil i kontakt med Grushullernes natur.
Dispensation mangler.
Rydningen af Grushullerne er sat i gang uden varsling til borgerne, men Dragør Kommune har ikke fået dispensation fra den gældende fredning.
Borgmesteren udtaler:
”I 2022 og 2023 er Grushullerne af forskellige årsager ikke plejet og det betyder, at fx. brombærkrat overtager området, ligesom de stier folk har kunne gå på forsvinder. Konsekvensen er, at Grushullerne bliver sværere og sværere at anvende som man har gjort tidligere.
Samtidig er man så blevet opmærksom på at der ligger nogle meget gamle bestemmelser i fredningen, fx. at det skal afgræsses, som ikke er nær så realistisk i dag. Derfor er plejeplanen blevet opdateret så man både har den vilde natur, samtidig med at man sikrer at fx. brombærkrat ikke overtager og der stadig er nogle stier man kan gå på. Det skal så godkendes på grund af fredningen og den proces er i gang.” (Kenneth Gøtterup, Facebook, Dragør Senior News, 17. januar 2023).
Det kan så undre, at Dragør Kommune har sat den omfattende rydning af Grushullerne i gang, uden at have den fornødne dispensation.
Klik her og se kort over de vækster kommunen fjerner
Klik her og se sommerfotos af naturområdet