Dragørs grundvand er ødelagt, men lufthavnen vil ikke frivilligt vedkende sig sit erstatningsansvar, hvilket resulterer i, at den eksisterende PFAS-forurening uhindret og fortløbende spreder sig i vores miljø.
Hvad skete der?
I 2012 var Dragør 95% selvforsynende med drikkevand, men nu blot 11 år senere er HOFOR A/S ude af stand til at levere rent lokalt drikkevand til borgerne.
Dragørs drikkevandsboringer og vandløbet ’Hovedgrøften’ er forurenet af PFAS, der via brandslukningsskum er spredt over brandøvelsespladserne i Københavns Lufthavne A/S.
Alene i 2021 måtte vandforsyningsselskabet HOFOR A/S lukke 4 vandboringer i Dragør – boringerne overholdt ikke grænseværdierne for giftige fluorholdige stoffer i drikkevandet.
Ny drikkevandsledning?
Det kommunalt fællesejede vandforsyningsselskab HOFOR A/S har peget på forskellige løsningsmodeller, hvoraf det billigste forslag om en ny drikkevandsledning fra Hvidovre koster 75.000.000 kr.
Hertil kommer udgifter til oprensning af PFAS-forurening af Hovedgrøften, markområder, naturområder, private vandboringer, vandløb osv.
Københavns Lufthavne A/S er tavse som graven, og dermed er Dragørs drikkevandssituation stadig ikke afklaret.
Borgerne afventer stadig svar på, om lufthavnen vil vedkende sig sit erstatningsansvar eller ej?
Skal naboerne betale?
Hvis det står til borgmesteren i Dragør Kommune, Kenneth Gøtterup (C), så skal borgerne af egen lomme betale for lufthavnens PFAS-forurening.
Regningen sendes dermed fuldstændig ublu videre til lufthavnens ’kære naboer’, der ud over de langvarige skadevirkninger på miljøet også må bære byrden for lufthavnens PFAS-forurening af Dragørs drikkevand.
Når HOFOR A/S leverer en kubikmeter vand (1.000 liter) til forbrugerne i Københavns Kommune, så koster den 38,64 kr., når en tilsvarende kubikmeter vand leveres til borgerne i Dragør Kommune, så koster den 62,46 kr.
Klik her og læs ’Dragør Kommune opgiver sit eget grundvand – er alt for forurenet (2. marts 2022)’